Rustne spiker til en verdi av 850.000 kroner

Huset i Arendal var ganske nytt. Likevel rustet spikrene slik at hele ytterkledningen måtte byttes.

Boligen var fra 2009 og kjøpesummen var 3.6 millioner kroner høsten 2013. Huset var beskrevet som "Nyere, stor enebolig oppført med gjennomgående meget god standard". Dette gjaldt imidlertid ikke ytterkledningen. Ca en måned etter overtakelsen skulle kjøperne vaske vinduene. Da oppdaget de en mengde rustne spiker, og at disse var malt over flere steder. I tillegg var det et problem med at malingen flasset av flere steder. 

Kjøper kontaktet HELP, og advokaten som fikk saken bestilte takst. Det viste seg etter all sannsynlighet å være en produksjonsfeil ved spikrene som var brukt. De hadde ikke riktig overflatebehandling, og alle spikrene ville før eller siden ruste. I tillegg var den stående ytterkledningen festet tett på vannbordene slik at de trakk vann i regnvær. Dette førte til fuktskader og bidro til at malingen flasset av. 

Selgers eierskifteforsikring gikk ikke uten videre med på at ytterkledningen måtte skiftes. Selskapet innhentet sin egen takst der anbefalingen gikk ut på å skifte ut spikrene manuelt. Dette ville nok bli rimeligere, men ville også skape sår i treverket som måtte fuges og etterlate synlige merker.

Etter forhandlinger med kjøpernes advokat gikk selgers forsikringsselskap til slutt med på å betale prisavslag på 850.000 kroner. Dette tilsvarte langt på vei de fulle utbedringskostnadene for jobben. Kjøperne fikk dekket utgiftene til skadetakst og advokat gjennom boligkjøperforsikringen.