Skal du på konsert? Vær forsiktig med kjøp av svartebørsbilletter.

Undersøk hvem du kjøper av, og bruk sikre betalingsløsninger, som den som finnes hos finn.no, skriver advokat Simen Grønn Kleveland.

Skal du på konsert? Vær forsiktig med kjøp av svartebørsbilletter.

Festivaler og konserter finnes det heldigvis gjennom hele året. Problemet oppstår når konsertene er utsolgt. Hvis du likevel er fristet til å prøve å få tak i en billett, bør du være forsiktig med hvem du kjøper den av.

På festivalen Bergenfest i midten av juni måtte arrangøren avvise flere besøkende som ikke hadde gyldig festivalbillett. Forbrukerne hadde kjøpt billetter som viste seg å ha blitt solgt flere ganger til forskjellige kjøpere. Billettene var derfor allerede benyttet, og de håpefulle slapp ikke inn på festivalen.

Å kjøpe billetter på svartebørs kan være et sjansespill. Du kan aldri med sikkerhet vite om billettene er ekte, eller om de allerede er benyttet slik som flere forbrukere opplevde under Bergenfest.

Hvem er selger

For å redusere sannsynligheten for å bli lurt, bør du gjøre en grundig sjekk av den du kjøper billettene av.

Er det et selskap, bør du undersøke om det er en offisiell leverandør eller en annenhåndsaktør. Om det er det ene eller andre kan du finne ut ved å se på arrangørens egen side. Der står det ofte informasjon om hvem som er offisielle leverandører og hva billettene skal koste.

Er selger en privatperson, kan dette være vanskelig og her må du nesten stole på magefølelsen og se an selgeren.

Uansett hvem som selger, bør du være helt sikker og kun kjøpe billetter fra personer eller selskaper du stoler på.

Benytt en sikker betalingsløsning

Velger du å kjøpe billetter på annenhåndsmarkedet bør du benytte en sikker betalingsløsning. Benytt kredittkort hvis det er mulig. Da kan du henvende deg til banken som har utstedt kredittkortet, om det viser seg å være tale om en svindel og du ikke får tilbake pengene direkte fra selgeren.

Kjøper du billetter fra en privatperson gjennom eksempelvis finn.no, kan det lønne seg å benytte den sikre betalingsløsningen som nettsiden tilbyr. Hvis du ikke får levert billettene som avtalt, kan du kontakte nettsiden/leverandøren av betalingstjenesten som da vil holde tilbake betalingen.

Å betale kontant eller ved overføring kan virke både raskt og enkelt, men innebærer at du står mye svakere hvis billettene er falske, eller du ikke får levert billettene som avtalt. Har du kun hatt muntlig korrespondanse med selger, er det også vanskelig å bevise hva dere har avtalt.

Hvis uhellet først er ute og det viser seg at du har handlet med en svindler, kan du kontakte Forbrukerrådet ( www.forbrukerradet.no ) for bistand til hvordan du bør gå frem. 

Se også Forbrukerombudets nettside www.forbrukerombudet.no for tips og råd om svindel og svartebørssalg.

Simen G. Kleveland 14 blogginnlegg

Rådene vi gir i blogginnlegg er generelle, og ikke ment som uttømmende informasjon om juridiske tema. Våre råd kan dermed ikke automatisk anvendes i en bestemt sak. Har du behov for å drøfte enkeltsaker, anbefaler vi at du engasjerer advokat. Selv om vi ikke har kapasitet til å besvare spørsmål om enkeltsaker på bloggen, kan vi kanskje skrive om "ditt" tema neste gang. Bruk kommentarfeltet nedenfor, eller skriv til blogg@help.no!