Forfatter: Jarran Dolve

Økning av festeavgiften ved forlengelse Økning av festeavgiften ved forlengelse

Noen bekymrer seg for at festeavgiften (leia) skal øke så mye at de ikke har råd til å beholde fritids- eller helårsboligen. Denne frykten er stort sett ubegrunnet.

Les innlegget
Hva skjer når festekontrakten løper ut på tid? Hva skjer når festekontrakten løper ut på tid?

Skrekken for dem som har bolig eller hytte på festetomt er at bortfester vil ha tilbake tomten når kontrakten løper ut. Det vil i praksis bety at festeren må ta med seg huset og fravike eiendommen. For festere av tomter til bolig- og fritidsformål er dette heldigvis ikke noe man trenger å engste seg for.

Les innlegget
Følger innløsningsavtalen av festetomt med over til ny eier? Følger innløsningsavtalen av festetomt med over til ny eier?

Vi har mottatt et spørsmål fra en fester som har inngått avtale om å løse inn festetomten . Problemet er bare at fester skal flytte før innløsningen skal skje, og spørsmålet blir da om innløsningsavtalen følger med over til den nye festeren.

Les innlegget
Oppsigelse av leieavtale for bolig – hvilke rettigheter har du  Oppsigelse av leieavtale for bolig – hvilke rettigheter har du

Vi har mottatt en henvendelse fra en fortvilet småbarnsfamilie som har mottatt oppsigelse fra utleier.

Les innlegget
Hvor høy blir festeavgiften? Hvor høy blir festeavgiften?

Det har vært skrevet mye om at det blir dyrere å være tomtefester. Dette stemmer bare delvis. Slett ikke alle vil påvirkes av Høyesteretts foreløpig siste dom om festeavgiften (22.4.2015).

Les innlegget
Noen - ikke alle - tomtefestere får økt avgift Noen - ikke alle - tomtefestere får økt avgift

Nylig skrev flere medier at det vil bli dyrere å være tomtefester. Jeg vil gjerne nyansere dette litt slik at ikke nyheten bekymrer flere enn nødvendig. 

Les innlegget
Sitter du på festet tomt? Da bør du lese dette Sitter du på festet tomt? Da bør du lese dette

Du går kanskje med tanker om å innløse tomta slik at du slipper å bekymre deg for grunneiers fremtidige krav om økning av festeavgiften. I tilfellet går du sikkert også med en tanke om at du ikke ønsker å betale mer enn nødvendig, og da kan en liten innsats nå spare deg for mye penger siden.

Les innlegget