Skal du på festival? Vær forsiktig hvis du kjøper svartebørsbilletter

Å kjøpe billetter på svartebørs kan være et sjansespill. Du kan aldri med sikkerhet vite om billettene er ekte, eller om de allerede er benyttet.  

På festivalen Bergenfest i midten av juni måtte arrangøren avvise flere besøkende som ikke hadde gyldig festivalbillett. Forbrukerne hadde kjøpt billetter som viste seg å ha blitt solgt flere ganger til forskjellige kjøpere. Billettene var derfor allerede benyttet, og de håpefulle slapp ikke inn på festivalen.

Hvem er selger

For å minske sannsynligheten for å bli lurt, bør du gjøre en grundig sjekk av den du kjøper billettene av:

  • Er det et selskap, bør du undersøke om det er en offisiell leverandør eller en annenhåndsaktør. Om det er det ene eller andre kan du finne ut ved å se på arrangørens egen side. Der står det ofte informasjon om hvem som er offisielle leverandører og hva billettene skal koste.
  • Er selger en privatperson, kan dette være vanskelig og her må du nesten stole på magefølelsen og se an selgeren.

Bruk sikker betalingsløsning

Hvis du velger å kjøpe billetter på annenhåndsmarkedet bør du bruke en sikker betalingsløsning. Bruk kredittkort hvis det er mulig. Da kan du henvende deg til banken som har utstedt kredittkortet hvis det viser seg å være snakk om en svindel og du ikke får tilbake pengene direkte fra selgeren.

Kjøper du billetter fra en privatperson gjennom for eksempel finn.no, kan det lønne seg å bruke den sikre betalingsløsningen som nettstedet tilbyr. Hvis du ikke får levert billettene som avtalt, kan du kontakte nettsiden/leverandøren av betalingstjenesten som da vil holde tilbake betalingen.

Å betale kontant eller ved for eksempel Vipps kan virke både raskt og enkelt, men innebærer at du står mye svakere hvis billettene er falske, eller du ikke får levert billettene som avtalt. Har du kun hatt muntlig korrespondanse med selger, er det også vanskelig å bevise hva dere har avtalt.

 

Vær forsikring med å bruke Vipps når du betaler

Hvis uhellet først er ute og det viser seg at du har handlet med en svindler, kan du kontakte Forbrukerrådet for å få hjelp til hvordan du bør gå frem. 

Se også Forbrukerombudets for tips og råd om svindel og svartebørssalg.

Simen G. Kleveland

Fagansvarlig kjøpsrett/advokat MNA, HELP-advokatene

Rådene vi gir her er generelle, og kan ikke automatisk brukes i en bestemt sak. Har du behov for å drøfte enkeltsaker, anbefaler vi at du engasjerer advokat.
Selv om vi ikke kan gi saksbehandling her, kan vi kanskje skrive om "ditt" tema neste gang. Bruk kommentarfeltet nedenfor, eller skriv til tipsoss@help.no.

Kontakt oss på 22 99 99 99 eller post@help.no