Kjøp av bil med pant

Ved kjøp av bruktbil er det viktig å undersøke om det er panteheftelser på bilen. Det vil si om selger har gjeld som kreditor har sikret med pant i bilen.

Kjøper du en bil med panteheftelser, kan du i verste fall oppleve at selgers kreditorKreditor brukes om den som har et rettslig krav på en ytelse i form av penger eller annen formuesgjenstand fra en skyldner, debitor. Les mer  krever å realisere pantet, det vil si selge bilen, for å få pengene sine. 

Brønnøysundregisteret har opplysninger om panteheftelser og det kan undersøkes ved å taste inn bilens registreringsnummer på denne sidenKreditor brukes om den som har et rettslig krav på en ytelse i form av penger eller annen formuesgjenstand fra en skyldner, debitor. Les mer  . Det er viktig å være klar over at det kan komme panteheftelser på bilen etter at du har sjekket dette registeret, men før du har kjøpt bilen.

Vær særlig på vakt dersom det er registrert utleggspant i bilen eller du kjøper en bil til en mistenkelig lav pris og selger selv nettopp har kjøpt bilen. I slike tilfeller kan det dukke opp salgspant eller nye utlegg i bilen etter at du har sjekket panteheftelsene i Brønnøysundregisteret.

Dersom selger har billån, vil det som regel være registrert salgspant i bilen. I så fall bør du innfri lånet direkte til banken. Selger kan ta kontakt med banken som sender faktura direkte til deg som kjøper. Husk å trekke fra dette beløpet på kjøpesummen.

Rådene vi gir her er generelle, og kan ikke automatisk brukes i en bestemt sak. Har du behov for å drøfte enkeltsaker, anbefaler vi at du engasjerer advokat.
Selv om vi ikke kan gi saksbehandling her, kan vi kanskje skrive om "ditt" tema neste gang. Bruk kommentarfeltet nedenfor, eller skriv til tipsoss@help.no.

Kontakt oss på 22 99 99 99 eller post@help.no